Zapraszamy do zapoznania się z największą ofertą herbaty i kawy on-line. W naszym sklepie internetowym znajdziecie Państwo szeroki wybór najlepszej kawy i najlepszej herbaty. Gwarantujemy najniższe ceny kawy i herbaty oraz najsmaczniejsze herbaty i kawy z całego świata. Proponujemy kawy naturalne i kawy smakowe oraz dużo zarówno tanich jak i wyjątkowych herbat naturalnych , herbat aromatyzowanych i smakowych. W naszym sklepie z herbatą znajdziecie duży wybór herbat ziołowych i herbat funkcjonalnych. Mocną stroną sklepu kawaiherbata24.pl jest duży wybór herbat owocowych i owocowych aromatyzowanych oferowanych przez kawaiherbata24.pl w dobrych cenach. Jeśli filizanka kawy jest dla Was niezbędnym składnikiem każdego poranka w sklepie z kawą kupicie najlepsze świeżo palone kawy arabiki z kawą Jamaica Blue Mountain na czele. Zwolennicy herbat sypanych, parzonych tradycyjnie mają do wyboru dużo herbat czarnych, herbaty zielone, herbaty czerwone Pu-Erh cenione ze względu na właściwości odchudzające oraz wyjątkowe i smaczne herbaty białe. Dla miłośników pięknych herbat rozkwitających mamy zestaw pięknych herbat kwitnących białych i zielonych oraz herbatę rozkwitającą czarną. Proszę pamiętać, że filiżanka zielonej herbaty dobrze zaparzona zawiera wiele przeciwutleniaczy i ma szerokie właściwości zdrowotne. Składnikiem naszych herbat mieszanych są zioła, owoce i dodatki wyłącznie najwyższej jakości. Dlatego oferowane przez nasz sklep internetowy herbaty ziołowe i funkcjonalne znakomicie sprawdzają się w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Polecamy szczególnie gorąco doskonałe herbaty indyjskie i kawy południowoamerykańskie. Równie świetne są organiczne kawy ziarniste z Afryki i Indonezji oraz herbaty naturalne z Chin w ogromnym wyborze i super atrakcyjnych cenach. Chcemy podkreślić, że najważniejsze są dla nas zadowolenie i satysfakcja klientów co staramy się osiągnąć sprzedając herbaty i kawy w najwyższym gatunku w najniższych cenach.

     
Twoje zamówienie jest puste

Oczekiwany przez nas najwspanialszy smak filiżanki herbaty jest wartością dość subiektywną i dlatego bardzo precyzyjne ustalenie wszystkich parametrów procesu parzenia herbaty jest niemożliwe, a nawet niepotrzebne. Przyjmuje się jednak pewne wartości mniej lub bardziej zawężone, które mają nam zapewnić zachowanie podstawowych cech smakowych i wartości herbaty. Ponieważ w poszczególnych kategoriach herbat mieszczą się bardzo rozbieżne pod względem zasad parzenia pozycje, poniższe zalecenia należy traktować umownie. Każdy, nawet dość początkujący adept sztuki herbacianej szybko znajdzie swoje optymalne "ustawienia" korzystając z przedstawionych tu reguł.

Herbaty czarne - parzenie wydaje się dość proste, ponieważ woda użyta do zalania suszu powinna być doprowadzona do stanu wrzenia. Ale to tylko pozory; należy pamiętać by nie przegotować wody czyli przerwać ten proces w fazie białego wrzątku. Herbatę, najlepiej w filtrze lub koszyczku, pozostawiamy w wodzie ok.1-3 minut, a potem usuwamy z naczynia.

Herbaty zielone - zakres temperatur wody do zalania suszu jest tu najszerszy i zaczyna się w okolicach    60 C i kończy gdzieś mocno powyżej 80 C. Wszystko zależy od tego co mamy zalać. Chłodniejsza woda dla senchy, cieplejsza dla gunpowder, a najbardziej gorąca na zieloną liściastą . Ponieważ odmian są setki należy próbować uzyskać to co nas ucieszy najbardziej. A zatem eksperymentujcie z wodą i czasem parzenia pamiętając że zasadniczo im chłodniejsza woda tym dłuższy czas zalania herbaty. Powodzenia. Pamiętajcie tylko, że w zasadzie pierwsze parzenie nie jest tym najbardziej wartościowym, czasami jest nawet wylewane, a spożywa się dopiero drugi i kolejne napary.

Herbaty czerwone - te wyjątkowe i wartościowe herbaty parzymy podobnie jak delikatne herbaty czarne, czyli niemal wrzątkiem, tzn. w temperaturze ok. 96 C,  tyle że zazwyczaj ciut dłużej 2-3 (czasem nawet do ok. 5 minut). Należy wziąć pod uwagę, jak przy każdej herbacie wielkość liści. Dużym liściom dajemy więcej czasu na rozwinięcie się w naparze i uwolnienie swojego smaku i aromatów.

Herbaty białe - są najbardziej wymagające ze względu na swoją delikatność. Naczynie do parzenia musi być bezwzględnie czyste, a zastosowana woda powinna mieć starannie dobraną do rodzaju herbaty temperaturę (60-80 C, ale raczej w tych niższych rejestrach). Tu także sprawdza się zasada czasu parzenia zależnego od wielkości liści. Może on wynieść nawet ponad 8 minut. Pamiętajcie, że jeśli herbata ma być mocna i pobudzająca parzymy ją krócej i w wyższej temperaturze, a jeżeli oczekujemy spokojnego i relaksującego naparu parzymy dłużej i w niższej temperaturze.

Herbaty owocowe  parzymy do uzyskania odpowiedniej mocy w temperaturze 95-100 C. Wyłącznie owocowe mieszanki zazwyczaj pozostawiamy w wodzie ciut dłużej niż te, w których zastosowano kwiat malwy sudańskiej, jako że  zbyt długo parzony hibiskus uwalnia silną kwaskowatość. Proponujemy wyjściowo 5-8 minut parzenia.

Herbaty ziołowe - w tej grupie znajdują się tak odmienne pozycje jak rooibos, yerba mate, rumianek, hibiskus, itp. dla których zasady parzenia są całkowicie różne, Klientów prosimy o zapoznanie się z podstawowymi zasadami jakie umieszczamy na opakowaniu każdej herbaty oraz na stronie produktu.

Herbaty aromatyzowane parzymy na zasadach przypisanych do głównego składnika mieszanki czyli zastosowanej herbaty naturalnej czasami uwzględniając konieczność modyfikacji ze względu na użyte dodatki (np. delikatne zioła).

Ogólną zasadą dotyczącą każdej parzonej herbaty jest zapewnienie wodzie w miarę swobodnego przepływu przez herbaciane liście. Zatem najlepiej parzyć ją w przestronnym czajniczku lub z użyciem dobrych, stalowych zaparzaczy. Dobrze skonstruowany zaparzacz to szybkie i prawidłowe parzenie. Herbatę łatwo odsączyć i odstawić do ponownego użycia. Jest to szczególnie ważne dla herbat zielonych, białych i czerwonych. Dlatego polecamy gorąco doskonałe zaparzacze finum u nas w zakładce akcesoria. To wydatek, który warto jednorazowo ponieść. Użyta stal nie rdzewieje i nie rozwarstwia się przez wiele lat a zastosowany plastik jest wysokiej jakości.